tiistai 30. lokakuuta 2012

Toimiva tiedottaminen takaa paremmat päätökset

Kaupungin virallinen ilmoitustaulu sijaitsee Monkolassa. Kuinka moni käy siellä lukemassa kuulutuksia tai valtuuston esityslistoja? Vain osa kuulutuksista päätyy kaupungin nettisivuille, jotka ovat kaikkea muuta kuin helposti lähestyttävät. Kuinka moni löytää tiedon sieltä? Kuten tämänkin lehden mielipide- ja tekstaripalstoilla on voinut todeta, virheellistä tietoa liikkuu huhupuheina aiheuttaen turhaa riitelyä. Yksi puhuu aidasta ja toinen aidan seipäästä.

Uusi kuntalaki velvoittaa kunnat toteuttamaan lähidemokratiaa. Lohjalla on juuri saatu valmiiksi lähidemokratiamalli, joka tulee tarjoamaan asukkaille entistä enemmän keinoja vaikuttaa omiin asioihinsa. Tiedon kulussa ollaan uuden ison haasteen edessä. Tieto, joka on päättäjien hallussa, pitää saada välitettyä kuntalaisille oikeasisältöisenä, oikea-aikaisesti ja oikeita kanavia pitkin.

Demokratia toimii vain, jos tieto on yhtä lailla kaikkien saatavilla. Vain silloin päätöksenteko voi olla aidosti avointa. Puhuttaessa yhdenvertaisuudesta ja palvelujen saatavuudesta pitää puhua myös tiedon saatavuudesta. Yhtä lailla kuin palvelut on taattava ihmisten lähellä myös tietoa vaikuttamisen keinoista on jaettava siellä missä ihmiset ovat ja liikkuvat. 

Suurin osa käyttää nettiä päivittäin. Se on selkeästi yksi luonteva kanava, mutta ei ainoa. Kaikki eivät syystä tai toisesta voi tai halua käyttää tietokonetta. Tarvitaan sanomalehtiä, tarvitaan ilmoitustauluja, tarvittaisiin myös keskitetty neuvontapiste, johon voisi soittaa ja kysyä näistä asioista. Luontevampaa olisi kehittää kirjastoja ja toivottavasti perustettavaa kulttuuritaloa monipalvelupisteiden suuntaan kuin kaupungintaloa.

Lohjan lähidemokratiatyöryhmässä, jossa minulla oli ilo toimia syyskausi, olimme yksimielisiä, että kaupungin nettisivuille on luotava lähidemokratiaosio, joka kertoo kaiken oleellisen uudesta lähidemokratiamallista. Tämän lisäksi sivuilla on tiedotettava selkeästi myös vanhoista vaikuttamisen keinoista, kuten kansalaisaloitteen tekemisestä. Kaupungin nettisivut eivät kuitenkaan välttämättä ole luontevin keskustelun paikka, vaikka sivustolla toimisikin palautelaatikko. Eritoten aluetoimikunnat, joita ollaan perustamassa Lohjan alueelle kahdeksan, voisivat toimia myös somessa ja perustaa avoimet facebook-sivut ajatusten vaihtoa  ja tiedonvälitystä varten. 

Suuri vastuu tiedonkulusta on aluekoordinaattorilla, jonka tehtävänä on polkaista alueellinen päätöksentekomalli käyntiin ja valvoa ja opastaa aluetoimikuntien työskentelyä. Oleellista on tiedon oikea-aikaisuus. Tieto on saatava kuntalaisille suoraan ja aluetoimikuntien kautta jo, kun asioita laitetaan vireille, jotta niihin todella ehditään ottaa kantaa ja paneutua. Etukäteistieto vähentää jälkiviisautta ja tilanteita, joissa jo pitkälle valmistellut asiat joudutaan vetämään pois päätöksenteosta esim. valitusten takia. Aito alueellinen päätäntävalta lisää myös asukastyytyväisyyttä ja vähentää turhautumista päätöksentekoprosesseihin ja päättäjiin. Tämä helpottaa varmasti työskentelyä kaikissa päätöksentekoportaissa. 

Minna Jaskari
kuntavaaliehdokas (vihr.)
FM, ent. puuseppäyrittäjä
Lohjanharjun Vihreiden pj​

(Mielipidekirjoitus on julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti